Total Pageviews

Monday 29 November 2010

Rokavičke

Zunaj je mrzlo in mojega vnučka že zebe v rokice. Spletla mu bom volnene rokavičke. 
Rabim malo volnice in set igel za nogavice. Izbrala sem volno, debeline za pletilke št. 3. Nasnula sem 40 zank, 10 na vsako iglo. V patentu 2 desni/2 levi napletem 20 vrst. Nadaljujemo z gladkim vzorcem. Napletemo 25 vrst. Nato začnemo s snemanjam. Snemamo na obeh koncih rokavičke tako: 26. vrsta: 2 skupaj, 8 desnih, 8 desnih, 2 skupaj, 2 skupaj, 8 desnih, 8 desnih, 2 skupaj. 27. vrsta: 2 skupaj, 7 desnih, 7 desnih, 2 skupaj, 2 skupaj, 7 desnih, 7 desnih, 2 skupaj. 28. vrsta: 2 skupaj, 6 desnih, 6 desnih, 2 skupaj, 2 skupaj, 6 desnih, 6 desnih, 2 skupaj. 29. vrsta: 2 skupaj, 5 desnih, 5 desnih, 2 skupaj, 2 skupaj, 5 desnih, 5 desnih, 2 skupaj. Nadaljujemo, dokler nimamo na iglah 8 zank, ki jih nabaremo na šivanko in zašijemo skupaj. 
  
Rokavički sta končani, skupaj ju lahko povežemo s kvačkano verižico.


A tudi vnučka bi rada imela rdeče rokavičke. Ona je že večja in dodati bo potrebno še en prstek. Pa na delo.
Njena rokica je drobna, zato bo zadostovalo, da nasnujem 40 petelj, 10 na vsaki igli.
V patentu 2 desni/2 levi napletem 22 vrst. Nadaljujemo z gladkim vzorcem. Napletemo 5 vrst. Začnemo z dodajanjem petelj za palec. V vsaki drugi vrsti na istem "vogalčku" dodamo 2 petlji, toda na dveh sosednjih iglah. Ponovimo 3x. Od patenta dalje smo napletli 11 gladkih vrst in na iglah imamo 46 petelj. Na mestu, kjer smo predvideli palec, napletemo 6 petelj in jih naberemo na varnostno zaponko. Spletemo ostalih 34 petelj in zadnjih 6 nespletenih naberemo na drugo varnostno zaponko. Teh 12 petelj bo služilo za palec. S tem smo napletli tudi že 12. vrsto. Preostalih 34 petelj združimo v krog in pletemo dlan. Napletemo še 18 vrst, nato začnemo s snemanjam. Snemamo na obeh koncih rokavičke tako: 1. vrsta: 2 skupaj, 6 desnih, 6 desnih, 3 skupaj, 3 skupaj, 6 desnih, 6 desnih, 2 skupaj. 2. vrsta: 2 skupaj, 5 desnih, 5 desnih, 2 skupaj, 2 skupaj, 5 desnih, 5 desnih, 2 skupaj. 3. vrsta: 2 skupaj, 4 desne, 4 desne, 2 skupaj, 2 skupaj, 4 desne, 4 desne, 2 skupaj. Nadaljujemo, dokler nimamo na iglah 8 petelj, ki jih nabaremo na šivanko in zašijemo skupaj. Lotimo se palca. Naberemo 12 petelj iz varnostnih zaponk kar na dve igli in v krogu spletemo 8 vrst. Petlje naberemo na šivanko in zašijemo. Tudi te rokavičke povežemo skupaj s kvačkano verižico.

Friday 12 November 2010

Nogavice

Prijateljica mi je pisala, da jo zebe v noge in bi si rada spletla par nogavic, a ji peta ne gre. Tudi sama sem že pozabila, kako to gre, zato jih dajva splesti skupaj.



Rabimo volno, pletilke za nogavice in nekaj varnostnih zaponk. In gremo. Zapisovala bom mere, ki se jih uporabila pri svojih nogavicah, sicer pletite po želji oziroma velikosti stopala.

Nasnujemo 48 zank, 12 na vsako iglo. 8 cm pletemo v patentu 2 desni/2 levi, nato 3 cm gladko - same desne. 

Na varnostni zaponki naberemo po 11 petelj z dveh igel, eno oz dve petlji s teh igel smo namreč dodali  na iglo, kjer bomo pletli peto. Na tej pletilki imamo tako 26 petelj. Lahko pletemo z dvema pletilkama. Tega spletemo toliko vrst, kolikor je tretjina petelj na tej igli x 2 (šteto desna in leva stran), v mojem primeru 16 vrst (24:3=8+8+10 ta del bo šel pod peto). 
Zadnjo - levo vrsto popletemo do skupaj 18 zank. Zanke razdelimo na tri igle 8+10+8.

Peta: Pletemo notranjih 10 petelj in na koncu vrste z zadnjo petlo popletemo skupaj še petljo iz stranske igle.
Sedaj naberemo vse petlje na 4 igle: 10 jih že imamo na koncu pete, z obeh straneh pete naberemo 2x po 8 petelj in 11 petelj iz varnostnih zaponk. Skupaj imamo zopet 48 petelj in nadaljujemo s pletenjem stopala. Zaključimo.
In tu je nogavica.


Tuesday 9 November 2010

Mišek in mucek na glavi

Mere so za cca 2 letnega otroka in pletilke št. 4.
Ti kapici začnemo plesti na vrhu. Uporabimo poseben način nasnutja petelj, najdete ga na http://www.knittinghelp.com/videos/cast-on - invisible cast on. Nasnujemo 24 zank, jih popletemo desno, nato z druge strani naberemo z drugo iglo 24 zank iz pomožne niti in jih tudi napletemo desno. Za enkrat uporabljamo le tri igle. Pletenje izgleda tako:
Od tu dalje pletemo v krogu in na obeh iglah enako. Začenjamo z dodajanjem petelj:
2.vrsta na obeh iglah v krogu: 1 desna, 1 dodana, 22 desnih, 1 dodana, 1 desna. Ponovimo na drugi igli. 
3. vrsta (sedaj imamo skupaj 52 zank) same desne.
4. vrsta: 1 desna, 1 dodana, 24 desnih, 1 dodana, 1 desna. 
5. vrsta (sedaj imamo skupaj 56 zank) same desne.
Sedaj petlje lahko prerazporedimo na vse 4 igle, pletenje bo tako lažje.
6. vrsta: 1 desna, 1 dodana, 26 desnih, 1 dodana, 1 desna. 
7. vrsta (sedaj imamo skupaj 60 zank) same desne.
8. vrsta: 1 desna, 1 dodana, 28 desnih, 1 dodana, 1 desna. 
9. vrsta (sedaj imamo skupaj 64 zank) same desne.
Tako nadaljujemo dokler nimamo na iglah skupaj 104 zanke.
Nato pričnemo snemati na tilniku, ob straneh pa še vedno dodajamo, kot do sedaj. Medtem, ko dodajamo v vsaki drugi vrsti, snemamo v vsaki vrsti.
1. vrsta (zadaj): 1 desna, 1 dodana, 22 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 22 desnih, 1 dodana, 1 desna, (spredaj) 1 desna, 1 dodana, 50 desnih, 1 dodana, 1 desna. (Imamo 106 zank).
2. vrsta (zadaj): 23 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 23 desnih, (spredaj) 54 desnih. (Imamo 104 zanke).
3. vrsta (zadaj): 1 desna, 1 dodana, 21 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 21 desnih, 1 dodana, 1 desna, (spredaj) 1 desna, 1 dodana, 52 desnih, 1 dodana, 1 desna. (Imamo 106 zank).
4. vrsta (zadaj): 22 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 22 desnih, (spredaj) 56 desnih. (Imamo 104 zanke). 
5. vrsta (zadaj): 1 desna, 1 dodana, 20 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 20 desnih, 1 dodana, 1 desna, (spredaj) 1 desna, 1 dodana, 54 desnih, 1 dodana, 1 desna. (Imamo 106 zank).
6. vrsta (zadaj): 21 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 21 desnih, (spredaj) 58 desnih. (Imamo 104 zanke). 
7. vrsta (zadaj): 1 desna, 1 dodana, 19 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 19 desnih, 1 dodana, 1 desna, (spredaj) 1 desna, 1 dodana, 56 desnih, 1 dodana, 1 desna. (Imamo 106 zank).
8. vrsta (zadaj): 20 desnih, 2 skupaj, 2 desni, 2 skupaj, 20 desnih, (spredaj) 60 desnih. (Imamo 104 zanke).
Sedaj nehamo snemati, samo še dodajamo v vsaki drugi vrsti, dokler nimamo na sprednji strani 66 zank. Končamo z vrsto na tilniku. Nato pletemo patent 1 desna /1 leva 6 ali več vrst.

Trakec: na mestu, kjer smo dodajali zanke, naberemo 3 petlje in pletemo trak dolg cca 20 cm v patentu 1 desna /1 leva.


Ušesa: mišek: na vogalu z dvema iglama paralelno naberemo 10 zank. Pletemo desne 6 vrst, nato začnemo snemati - v vsaki vrsti eno petlo.
Mucek: Naberemo 2 x 13 zank in pletemo 5 vrst v desnih petljah. Nato začnemo s snemanjem - v vsaki vrsti 2 petlji.







Na kapico še našijemo oči, nosek ... in jo damo na glavo.

Ponedeljekov večer v Cankarjevem domu

My mama done tol' me, when I was in knee-pants
My mama done tol' me, "Son, a woman'll sweet talk"
And give ya the big eye, but when the sweet talkin's done
A woman's a two-face, a worrisome thing who'll leave ya to sing the blues in the night
Now the rain's a-fallin', hear the train a-callin, "Whooee!"
(My mama done tol' me) Hear that lonesome whistle blowin' 'cross the trestle, "Whooee!"
(My mama done tol' me) A-whooee-dah-whooee o' clickety-clack's a-echoin' back the blues in the night
The evenin' breeze will start the trees to cryin' and the moon will hide its light when you get the blues in the night
And take my word, that mockingbird’ll sing the saddest kind of song, he knows things are wrong, and he's so right
From Natchez to Mobile, from Memphis to St. Joe, wherever the four winds blow
I’ve been in some big towns and I heard me some big talk, but there is one thing I know
A woman's a two-face, a worrisome thing who'll leave ya to sing the blues in the night
My mama was right, there's blues in the night.



Včeraj me je moja hči povabila na Perpetuum jazzile in preživela sem čaroben večer. Še dolgo mi bo ta pesem zvenela v ušesih ...   

Saturday 6 November 2010

Jesen

In je tu, jesen, ki je nimam najrajši. Preveč me spominja na ljubljanske - vedno krajše meglene dni, na vlago v zraku in mrzle večere. Pa sem se spomnila tudi drugačne jeseni, tiste ki jo preživljam v svojem Sv. Antonu. Kako čudoviti topli dnevi! Drevesa na našem vrtu so se pobarvala v tisoče barvnih odtenkov. Leske so začele izgubljati listje in lešnike. Lešnike sem pobrala in jih dala na kup, da bi tako imele veveričke manj dela in jih lažje odnesle v svoj brlogec. Pa je prišla mama in jih pobrala. Iz njih bo spekla potico. Tudi moj Ronček se je prilagodil novemu letnemu času. Bolj je pri močeh in raje poležava na soncu. Jaz pa sem kar rada v dnevni sobi in pletem. A bom morala prijeti tudi za sesalec in pospraviti stanovanje. Bom začela jutri.

Kaj pa komentarji!?

Danes sem pokukala v svoj blog in vidim, da je že bilo kar nekaj ogledov. A nihče nič ne komentira. No, dajte, povejte mi kaj, lahko tudi pokritizirate, ampak s nežnim tonom.
Danes je pri nas oblačno in tudi malo megleno, tako da bom kar doma in se lotila kakšnega novega izdelka. Pravzaprav imam naročenih kar nekaj novoletnih kapic, ki jih bom morala splesti še v novembru, pa jopico za mojega vnučka Erika. To bom morala pa kar takoj narediti, da ga ne bo zeblo.
Poleg tega me čakajo še paprike, ki jih moram vložiti in še nekaj šipkove marmelade bi rada skuhala, da bo zima sladka in zdrava.