Total Pageviews

Friday 12 November 2010

Nogavice

Prijateljica mi je pisala, da jo zebe v noge in bi si rada spletla par nogavic, a ji peta ne gre. Tudi sama sem že pozabila, kako to gre, zato jih dajva splesti skupaj.



Rabimo volno, pletilke za nogavice in nekaj varnostnih zaponk. In gremo. Zapisovala bom mere, ki se jih uporabila pri svojih nogavicah, sicer pletite po želji oziroma velikosti stopala.

Nasnujemo 48 zank, 12 na vsako iglo. 8 cm pletemo v patentu 2 desni/2 levi, nato 3 cm gladko - same desne. 

Na varnostni zaponki naberemo po 11 petelj z dveh igel, eno oz dve petlji s teh igel smo namreč dodali  na iglo, kjer bomo pletli peto. Na tej pletilki imamo tako 26 petelj. Lahko pletemo z dvema pletilkama. Tega spletemo toliko vrst, kolikor je tretjina petelj na tej igli x 2 (šteto desna in leva stran), v mojem primeru 16 vrst (24:3=8+8+10 ta del bo šel pod peto). 
Zadnjo - levo vrsto popletemo do skupaj 18 zank. Zanke razdelimo na tri igle 8+10+8.

Peta: Pletemo notranjih 10 petelj in na koncu vrste z zadnjo petlo popletemo skupaj še petljo iz stranske igle.
Sedaj naberemo vse petlje na 4 igle: 10 jih že imamo na koncu pete, z obeh straneh pete naberemo 2x po 8 petelj in 11 petelj iz varnostnih zaponk. Skupaj imamo zopet 48 petelj in nadaljujemo s pletenjem stopala. Zaključimo.
In tu je nogavica.


1 comment:

  1. Very good picture and your blog is nice in its entirety to read and watch. I like very much your blog. Come take a look Teuvo images wwww.ttvehkalahti.blogspot.com blog and tell all your friends know why you should visit Teuvo pictures blog. Therefore, to obtain your country's flag to rise higher in my blog. Have a wonderful winter, waiting for you. Teuvo Vehkalahti Suomi Finland

    ReplyDelete