Total Pageviews

Saturday 23 October 2010

Naramnik

V nekem italijanskem blogu sem našla ta šal za na ramena.




Pisala sem avtorici, ki mi je tudi odgovorila in poslala model. Malo sem ga spremenila in spletla bom naramnik za 13-letno hčerkico svoje prijateljice, ki se že rada štima. Potrebujem 20 dkg volne, (okroglo) pletilko št. 4 in 5 dolgih pletilk (kot za nogavice).  
Kupila sem podobno "špricano" volno, le malo bolj živih barv.
Nasnujemo 228 zank in pletemo v krogu. Najprej spletemo 5 vrst patenta 1 leva/1 desna, nato nadaljujemo z naslednjim vzorcem: 2 petlji levo, 10 petelj desno, 2 petlji levo... Tega napletemo do višine 20 cm. Nato napletemo še 4 vrste samih desnih petelj.
Moja okrogla igla je postala predolga, zato sem morala delo prenesti na dolge igle (za nogavice).
Nato začnemo s snemanjem: 21 zank popletemo desno, nato *2 zanki popletemo skupaj desno, 2 zanki desno in 2 zanki skupaj desno, 18 zank desno*. Motiv med zvezdicama ponovimo še 8x, zaključimo z 9 zankami desno. Na igli imamo še 210 zank. Nato spletemo 5 vrst desnih petelj.
V naslednji vrsti tako: 9 zank desno, *2 zanki popletemo skupaj desno, 2 zanki desno in 2 zanki popletemo skupaj desno, 16 zank desno*. Motiv med zvezdicama ponovimo še 8x, končamo z 19 zankami desno. Na igli imamo še 192 zank. Nato spletemo 5 vrst desnih petelj.
V naslednji vrsti tako: 18 zank desno, *2 zanki popletemo skupaj desno, 2 zanki desno in 2 zanki popletemo skupaj desno, 14 zank desno*. Motiv med zvezdicama ponovimo še 8x, 8 zank desno. Na igli imamo še 174 zank. Nato spletemo 5 vrst desnih petelj.
V naslednji vrsti tako: 8 zank desno, *2 zanki popletemo skupaj desno, 2 zanki deno in 2 zanki popletemo skupaj desno, 12 zank desno*. Motiv med zvezdicama ponovimo še 8x, 16 zank desno. Na igli imamo še 156 zank. Nato spletemo 5 vrst desno.
V naslednji vrsti tako: 15 zank desno, *2 zanki popletemo skupaj desno, 2 zanki desno in 2 zanki popletemo skupaj desno, 10 zank desno*. Motiv med zvezdicama ponovimo še 8x, 7 zank desno. Na igli imamo še 138 zank. Nato spletemo 3 vrste desnih petelj.

Napletemo še 5 vrst patenta 1 leva/1 desna in zaključimo s posebnim šivanim vbodom. Slovenskega izraza nisem našla, italijanski pa je "punto tubolare". Najdete ga na tej internetni strani: http://www.knittinghelp.com/videos/casting-off - osmi video.  

Roža je sestavljena iz 5 listkov in traka - rozete.Listek spletemo tako: Nasnujemo 2 petlji in sptelemo dve vrsti gladko desno. Nato v vsaki vrsti dodamo po 2 petlji, tako da jih imamo po 8 vrstah na igli 18. Srednji 2 petlji pletemo gladko desno, ostale pa v patentu 1 desna/1 leva. Nato popletemo še 10 vrst in v 19. vrsti začnemo s snemanjem. Snemamo tudi po 2 petlji vvsaki vrsti.Za trak nasnujemo 10 petelj in pletemo v dolžini 32 cm. Rožo na naramnik zašijemo tako:

Friday 15 October 2010

Santa Hat

Veseli december je pred vrati in moji vnučki bi bili prav simpatični s tako kapico na glavi.



Preiskala sem kar nekaj internetnih strani, a takega modela nisem našla. Vseeno sem se odločila, da jo naredim, bom že kaj pogruntala.

Med ostanki volne sem našla nekaj bele in rdeče, seveda rabim pletilke za nogavice in pompon-set oziroma pripravico za izdelavo cofka.








Z belo volno sem nasnula 96 zank, 24 na vsaki igli. Spletla sem 5 cm patenta 2 levi 2 desni.

in nadaljevala z rdečo volno. Z rdečo volno pletemo gladko desno. Po neštetih poiskusih sem se odločila za ta model:
1. do 5. vrsta: same desne petlje, nato začnemo s snemanjem. 
6. vrsta: *10 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 22 petelj.
7. do 10. vrsta: same desne petlje,
11. vrsta: *9 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 20 petelj.
12. do 16. vrsta: same desne petlje,
17. vrsta: *8 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 18 petelj.
18. do 23. vrsta: same desne petlje,
24. vrsta: *7 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 16 petelj.
25. do 31. vrsta: same desne petlje,
32. vrsta: *6 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 14  petelj.
33. do 39. vrsta: same desne petlje,
40. vrsta: *5 petelj, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 12 petelj.
41. do 48. vrsta: same desne petlje,
49. vrsta: *4 petlje, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 10 petelj.
50. do 57. vrsta: same desne petlje,
58. vrsta: *3 petlje, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 8 petelj.
59. do 64. vrsta: same desne petlje,
65. vrsta: *2 petlji, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako 6 petelj.
66. do 71. vrsta: same desne petlje,
72. vrsta: *1 petlja, nato dve petlji popoleteni skupaj*, s tem vzorcem popletemo cel krog. Na eni pletelki imamo tako4 petlje.
Nato popletemo še 4 vrste in vseh 16 petelj naberemo na sivanko, z volno seveda. Petlje stisnemo in z notranje strani zašijemo skupaj. Zašijemo in poskrijemo še vse ostane volnene niti po kapi. Na koncu izdelamo cof in ga prišijemo na vrh kapice.



Sedaj nimam pri sebi nobenega manekena, da bi pomeril kapico, pa sem si za glavico sposodila kar vazo, da vidim, kako bodo izgledali moji trije dedki mrazi.





Kapica v obliki jagode

Prsti me že srbijo in kar prijela bom za pletilke. V neki italijanski reviji sem našla to kapo,ki je kot izmišljena za mojo vnukinjo.


Potrebujem klopčič rdeče in zelena volne, pletilke za nogavice, črne perlice, rdeč sukanec in šivanko za volno ter za sukanec. Za svojo kapico sem se odločila za pletilke št. 3 in tudi tako debelo volno.


Z rdečo volno nasnujemo 96 zank, na vsako iglo po 24 zank. Krog igel združimo in pletemo same desne zanke.
V višini približno 10 cm začnemo s pletenjem vzorčka za listke.
1. vrstica: 5 zank popletemo z rdečo, nato *1 zanko z zeleno in 11 zank z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
2. vrstica: 4 zanke popletemo z rdečo, nato *3 zanke z zeleno in 9 zank z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
3. vrstica: 3 zanke popletemo z rdečo, nato *5 zank z zeleno in 7 zank z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
4. vrstica: 2 zank popletemo z rdečo, nato *7 zank z zeleno in 5 zank z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
5. vrstica: 1 zank popletemo z rdečo, nato *9 zank z zeleno in 3 zanke z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
6. vrstica: *11 zank popletemo z zeleno, nato 1 zanko z rdečo*. Vzorček med zvezdicama ponovimo skozi ves krog.
7. in 8. vrstica: vse petlje popletemo z zeleno volno.

Nato začnemo s snemanjem:
1. vrstica: 10 petelj popletemo desno, nato 2 petlji skupaj popletemo desno. Ponovimo skozi vso vrstico.
2. vrstica: 9 petelj popletemo desno, nato 2 petlji skupaj popletemo desno. Ponovimo skozi vso vrstico.
3. vrstica: 8 petelj popletemo desno, nato 2 petlji skupaj popletemo desno. Ponovimo skozi vso vrstico.
4. do 10. vrstica: nadaljujemo po tej shemi, dokler nam na iglah ne ostane 16 petelj.
11. vrstica: popletemo po 2 petlji skupaj, tako da nam ostane 8 petelj.


Te petlje razdelimo na dve igli (4+4) in pletemo pecelj v krogu. Spletemo dolgega približno 1 cm, nato naberemo vseh 8 petelj na šivanko in jih z znotranje strani zašijemo skupaj.
Nato zašijemo in poskrijemo še vse ostane volnene niti po kapi.
Na koncu pa po kapici še prišijemo črne perlice.
In tako izgleda kapica, ki jo nosi moja vnukinja.                                                                                              

Wednesday 13 October 2010

Dobrodošli v mojem blogu!

Spominjam se svojega prvega pletilskega podviga, ko sem imela 8 let: mama mi je kupila bombažno prejo, iz katere naj bi naredila vrečko za kopanje. Pletla sem same desne (na lice in narobe). Trudila sem se, da bi pletla kolikortoliko enakomerno, brez lukenj in potegnjenih petelj. Rezultat je bil nikakav, saj je bilo moje pletenje tako trdo, da se še igle ni dalo povleči iz dela. Nato se dolgo nisem več dotaknila pletilk.
Prišla so 18. leta in vsaka od nas je rada nataknila nase kak unikat. Moja mama je bila preveč zaposlena s svojo službo, da bi mi še pletla, tako sem po pletilkah segla kar sama. Tokrat naskrivaj, da me mama ne bi kontrolirala in kregala, ko bi ga kaj polomila. V predalniku sem našla veliko ostankov volne in skombinirala sem pisan pulover. Za razliko od prvič, je bilo pletenje veliko lažje, seveda gre zasluga volni, ki je elastična, bombažna preja pa ni.

V času študija sem spoznala kolegice, ki so tudi pletle in tako od njih nabrala kar nekaj nasvetov. Ugotovila sem tudi, kako pletenje umirja in s tem nadaljevala.
Tudi dandanes pletem, predvsem za svoje vnukce. Vendar vsega tega ne znam kar iz glave, zato sem v nenehnem iskanju napotkov za delo - tudi po internetu. Medtem, ko sem na italijanskih in angleških internetnih straneh našla veliko tega, na naših nisem niti enega. Pa sem se domislila, da bi s tem začela kar sama. Pomagala si bom s tujimi blogi in zanimivosti prenesla v svojega, tako da bodo napotki za delo dostopni tudi našim "rokodelkam". Toliko za začetek. Pa klikajte me in dopolnjujte moj blog z vašimi idejami!