Total Pageviews

Wednesday 21 March 2012

Sirup iz regratovih cvetov

Že nekaj dni redno nabiram regrat, ki se ga nato vsak dan dobesedno nabašemo. K sreči živim na vasi in ga nabiram v oljčnih nasadih, kjer ni ne mestne umazanije, ne škropljenja. Sedaj pa je regrat zacvetel, vse je prelepo rumeno, pa sem se namenila pripraviti regratov sirup. 
Nabrala sem približno pol koligrama regratovih cvetov, 
jih oprala in posušila, cvetne lističe ločila od čašice

in jih v 3 litrih vode prekuhala.
Uporabite lahko cel cvet, vendar bo sirup zaradi čašice malo pogrenil. Po 20 min kuhanja sem maso precedila, ponovno dala na štedilnik, dodala 1,5 kg sladkorja, sok 2 limon in kuhala še 30 minut. Še vroče sem nalila v steklenice s hermetičnim zamaškom, steklenice pokrila z deko, kjer se bo sirup počasi ohladil. Z razderčenim si bomo gasili žejo, lahko pa ga zlijemo tudi v čaj in z njim lajšamo kakšno prebavno težavo ali prehlad.

1 comment:

  1. ...In ker zdravo bomo živeli tudi dolgo. Ob cvetenju regrata pa je že pokukala tudi kaka šparglja. Dežja ni in so zato še redke. No, danes bomo regratov sirup poizkusili. Uživajmo dan.

    ReplyDelete