Total Pageviews

Monday 23 April 2012

Špargljevi zvitki

Za konec pa specialiteta - špargljevi zvitki. Na plan je pokukala tudi lobodika, ki bo šparglje še malo pogrenila. 
Iz 7-10 cm dolgih špargljevih vrhov pripravimo šopke, ovijemo s panceto, šunko ali pršutom,
položimo v pekač in pokapljamo s paradižnikovo omako. S peki papirjem si bomo delo olajšali.
Obložimo s sirom, prekrijemo z alufolijo
in na 180 stopinjah pečemo 20 min.
In jih pojemo. Mmmmmm




Špargljeva kremna juha

Končno je padlo nekaj dežja, ki je šparglje spodbudilo, da sedaj rastejo, kot je treba. Mi jih pridno nabiramo 

in danes sem skuhala kremno juho. Vrhove špargelj sem narezala na koščke, zalila z malo vode, dodala košček zelenjavne kocke, še malo posolila in kuhala 15 min.
Nato sem šparglje z vodo vred in nekaj topljenimi sirčki zmiksala in juha je bila gotova. Juha je kar gosta in jo lahko jemo tako, ali pa dodamo jušne testenine.


Wednesday 4 April 2012

Šparglji, blušč, lobodika - spomladansko zlato

Mmmmm, pravkar sem pokosila špargljovo pašto/rižoto. Ker je drugače ne morem deliti z vami, naj vam povem, kako sem jo pripravila. Zjutraj sem se najprej odpravila po šparglje. Ni jih še veliko, morda jih bo prinesel dež, ki pravkar pada, a za kosilo za dva jih je dovolj. Našla sem še nekaj blušča, lahko pa uporabimo tudi lobodike, ki pa bodo zrasle čez kakšen mesec.
 
 
(šparglji, lobodika, blušč)
Narezala sem jih na manjše koščke (režemo, dokler je rastlina mehka), jih par minut pocvrla na olivnem olju
dodala riž in ga zalila z vodo, v kateri se je namakal (uporabljam namreč rjav riž)

Preden se je riž popolnoma skuhal, sem kar v ponev dodala nekaj surove pašte, zalila z vodo, posolila in kuhala, dokler se ni skuhalo do "al dente".
Kuharijo sem prelila s smetano (sladko, ali tisto za kuhanje) - približno 1 dcl), odmaknila s štedilnika in pustila, da se "paca" še kakšnih 5 minut, dala na krožnike in potresla riban parmezan.
Vse smo pojedli, pa še krožnik polizali.